1. dan Zagreb – Osijek – Bač – Novi Sad- Smederevo

Kao i svaki put malo sam neurotična prije polaska i ja bi krenula  čim ranije.

Međutim san me obično oko pet ujutro obori pa se uspijem probuditi tek nešto prije sedam sati.

Tako je bilo i ovaj put, samo što sam večer prije sve pripremila i na put smo krenuli u 7.00, dan savršen…  toplički… onak da su mi noge mokre ispod moto hlača… leđa prekrivena mokrim kolutovima, ali nema veze to je cijena gušta…

 Laganini Podravskom magistralom upijamo svaki detalj prirode, ceste, životinja na ispaši i guštamo na najjače.

Prva kava i sendvič  su kao i svaki put kad idemo na onu stranu u Caffe bar Branko koji je uz samu cestu po izlasku iz Virovitice.

Slijedeće stajanje je u Osijeku.

Kako proći kroz grad lega i legica a ne stati kraj tog malog heroja legendarnog crvenog  “Fiću“

‘Crveni fićo’ je 2011. dobio spomenik u Osijeku koji trajno podsjeća na dan kad je 1991. tenk prešao preko malenog  fiće čiji se vlasnik nadao da će baš on zaustaviti kolonu tenkova.

Danas je “ Crveni fićo“  umjetnička je instalacija u Osijeku.  Simbolično prikazuje hrvatsku pobjedu nad tzv. JNA i srpskim agresorom.

“ Crveni fićo“  

Moramo malčice zaviriti i na zidine Osječke tvrđe kad nemamo baš puno vremena za razgledavanje Osijeka. Prošli smo s unutrašnje strane kroz Vodena vrata koja vode na Promenadu.

Osječka tvrđa  izgrađena u 18. st. barokni stil. 

Vodena vrata, Tvrđa Osijek

Osječka Promenda je jedna od najdužih  šetnica u lijepoj našoj i prostire se na oko 7 kilometra uz rijeku Dravu. Mi se nismo šetali ali sam uspjela s zidina ukrasti koju fotografiju.

Nadam se da ćemo uskoro imati priliku i pobliže istražiti stari grad unutar tvrđe i posjetiti Osječku katedralu.

Erdut

Dolazimo na granični prijelaz  s naše strane Erdut , a u Srbiji Bogojevo, čekanje nekakvih 20-ak minuta.

Nakon prelaska mijenjamo nešto eurića za RSD i jurimo prema Baču.

Bač nekad kraljevski grad, za vrijeme turaka sjedište nahije, a  danas naselje seoskog tipa.

Prije obilaska Bačke tvrđave morali smo obići Šiljak kapiju i ostatke Hamama. 

  • Turska kupelj, Hamam u Baču 1529.

Hamam je imao šest prostorija:

za poslugu, šadrvan – čekaonica, halvate – prostorija za kupanje u pari, hazna – rezervoar za vodu i đulhan – ložionica.

Sačuvani su zidovi nekoliko prostorija sa posudama iz tog doba, kao i još vidljivi ostaci keramičkih cijevi koje su služile za razvođenje tople i hladne vode.

Hamam u Baču je jedina očuvana građevina islamske kulture u Vojvodini, najbliža analogija može se naći u Stocu.

U neposrednoj blizini Hamama nalazi se parking i danas betonski most koji je zamijenio drveni most preko rijeke Mostonge a povezivao je civilni dio i utvrdu. U civilni dio se ulazilo kroz Šiljak kapiju, koja je izrađena u četverokutnom obliku s lučnim otvorom.

Kad se prođe kroz šiljak kapiju s  lijeve strane nalazi se katoličko svetište Kalvarija a kojem je  14 malih oltara na kojima su križevi koji simboliziraju muke na Kristovom putu prema raspeću.

Nakon Kalvarije do Bačke tvrđave vodi vas tipična široka ulica na čijim su krajevima “ušorene” kuće, njih 36. Na pročelju kuća nalaze se arhitektonski ukrasi, datum gradnje i ime vlasnika.

S obzirom da nas put vodi dalje vraćamo se preko mosta do motora i vozimo se do tvrđave.

  • Bačka tvrđava 

Radno vrijeme: 10.00 – 17 .00  sati

Ulaznica : 100 dinara , cca. 6,30 kn

Bačka tvrđava je  najznačajnija i najočuvanija srednjovjekovna utvrda   na zapadnom dijelu Vojvodine. 

Osnova je tvrđave je peterokut  prilagođen terenu.  Obrambene kule s povezane zidom širine 2 metra i visine 12 metara na kojima su streljačke staze.

Kule su različitih oblika i dimenzija, a najatraktivnija je kružna kula koja je nekad imala na sebi balkone danas se njihovi dijelovi naziru.

Do vrha kule vodi 70 uskih kamenih stepenica… nakon cjelodnevnog preznojavanja uslijedilo je još jedno jer naravno morali smo se popeti do vrha.

S vrha se pruža fantastičan pogled.

Vrijeme neumoljivo curi pa se i mi moramo ubrzati.

Upoznali smo i gospodina Radu, popili s njim kavu i oduševili se srdačnošću.

Bačka tvrđava je stvarno očaravajuća pogotovo oku, jednostavno nam je bilo žao otići iz te ljepote, ali eto uvijek ima drugi put, a i čika Rade nam je otkrio da je se na jezeru Provala nalazi prelijepa pješčana plaža pa tko zna možda isplaniramo neki duži boravak u lijepoj Vojvodini.

Povijest:
Sagrađena u vrijeme mađarskog kralja Karala Roberta II, 14 st. u njenih tad osam kula nalazile su se razne komore županijskog upravitelja.  Toranj je služio kao osmatračnica pa je bio važan dio obrambenog sustava.
U Mohačkoj bitci, 1529. prelazi u tursku vlast, a u  itinererima putopisca  Ćelebije Bačka tvrđava je bila grad okružen širokim rovima ispunjenih vodom.
Za vrijeme vremena Rákóczijeve bune / 1703–1711 /  spaljena je, uništena i napuštena. Početkom 20. stoljeća samostan su preuzeli franjevci iz provincije sv. Ivana Kapistrana iz Mađarske. Siromaštvo bratstva pridonijelo je očuvanju stilske čistoće nekadašnjih faza gradnje, što je uzrokovalo da se ne dogodi planirana i očekivana neo-stilska obnova 1908. godine. Nakon 1923. godine samostan u Baču pripadao je hrvatskoj provinciji Sv. Ćirila i Metoda jer su se granice promijenile, a Jugoslavija / Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca / formirana 1918. godine. 1951. godine zakon je ocjenjivao i štitio samostan. Međutim, utvrda Bač ostala je najbolje očuvana srednjovjekovna utvrda u Vojvodini. Danas se u Baču nalaze ruševine nekadašnje tvrđave čija je baza u obliku nepravilnog peterokuta. U ruševinama utvrde Bač nalaze se četiri lateralne i jedna središnja kula visine 18 metara, koja je djelomično rekonstruirana.

Slijedeća na popisu je Petrovaradinska tvrđava.

Na Petrovaradinskoj litici, iznad desne obale Dunav smjestila se Petrovaradinska tvrđava, simbol Novog Sada .

Jednu od najbolje očuvanih utvrda  u Europi izgradili su  austrijski mađari kako bi zaštitili Novi Sad od turske okupacije. Današnja Petrovaradinska tvrđava sagrađena je od 1692. do 1780. godine na mjestu nekadašnjeg naselja iz prapovijesnog doba. 

Zbog svoje važnosti nazvana je i “Gibraltar na Dunavu

U podzemlju na četiri razine su vojne galerije, ukupne dužine 16 km.  Za posjetitelje je otvoreno 1 km.

Simbol tvrđave je Sahat- kula, barokna građevina koja na sebi ima veliki sat, promjer 2 m, brojčanik na satu je označen rimskim brojevima, a mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate kako bi vrijeme bilo uočljivo lađarima na  Dunavu.

Zgaženi i “””mirišljivi””” stvaramo dodatni prostor oko sebe 😂
Volim sjene 😁

Nakon šetnje po Petrovaradinskoj tvrđavi krećemo prema Smederevu u kojem planiramo prespavati.

Na putu točnije u selu Banstolu pokraj Inđije ne možemo promašiti tu svjetlucavu, blješteću građevinu. Građevina se neslužbeno zove Putinova crkva a gradi se po uzoru na ruska Crkva Svetog Nikole u Sofiji.

S njome završavamo prvi dan svojeg putovanja u kojem je favorit Bačka tvrđava.

Ukoliko Vam se sviđa naša ruta pratite nas i kroz druge dane putovanja.

Motopustolovine 🏍 🏍 🏍

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)