2. dan Smederevo – Požarevac- Viminacium- Tvrđava Golubac – Lepenski Vir – Donji Milanovac- Negotin

Nakon neprospavane noći, borbe s razno raznim letećim i gmižućim živinama predajemo se spremamo stvari i krećemo prema Smederevskoj tvrđavi.

Mali grad:

Radno vrijeme: 8.00 – 20 .00  sati

Ulaznica : 120 dinara , cca. 7,50 kn

Na ušću rijeke Jezave u Dunav, na površini od 11 hektara nalazi se jedna od najvećih srednjovjekovnih tvrđava u Evropi – Smederevska tvrđava.

Izgrađena je u 15. Stoljeću za vrijeme vladavine despot Đurađ Branković u svrhu obrane od Turaka. Vrijeme izgradnje je bilo dvije godine.

Smederevska tvrđava je izgrađena u obliku trokuta, ima 25 visokih kula i sastoji se od Velikog i Malog grada. Mali grad je prvi izgrađen i u njemu je bila  rezidencija Despota Đurđa i njegove obitelji, kao i biblioteka i kovnica novca.

Nakon njega izgrađen je i Veliki grad sa bedemima, a sa kopnene strane prokopan je rov koji je spajao rijeke Dunav i Jezavu.

U Velikom gradu Smederevske tvrđave su bili smješteni vojnici i lokalno stanovništvo. 

Padom Smederevske tvrđave 1459. godine pala je  srpska srednjevjekovne država.

Nakon razgledavanja moramo negdje nešto i pojesti, brzinski doručkujemo tople sendviče u Požarevcu, pijemo kavu i hranimo bačene mačiće.

Mačići 🐈 👉 https://youtu.be/KvGa3RopCvo

U Požarevcu osim doručka čeka nas posjeta Spomen parku Čačalica.

Monumentani spomenik, Spomen park Čačalica, Zvijezda

Završen 1985. godine.

Dizajner Milorad Tepavac

Izrađen od 20 metara visokih metalnih cijevi, a kompletan park je na 28 hektara. Kompleks je njegovan, a spoemnik očuvan.

Osim njega u parku se nalazi se spomenik u obliku zida od  mramora i betona koji prikazuje prizore iz okupacije, pogubljenje civila i oslobođenje grada, izgrađen 1962. godine. Ovaj spomen-zid pogubljenim žrtvama izradio je beogradski arhitekt Bratislav Stojanović i zagrebački kipar Stanislav Mišić. 

Put nas dalje vodi prema selu Kostolac u kojem smo posjetili Viminacium.

Radno vrijeme: 9.00 –19 .00  sati, ulazak na svaki puni sat

Ulaznica : 500 dinara , cca. 31 kn

Viminacium

Vojni logor Viminacium nastao u prvom vijeku kad je Rimsko Carstvo došlo do dunavskog prostora. Većina rimskih imperatora , careva prošla je kroz  Viminacium.

Viminacijum nalazi se na ušću Mlave u Dunav u posljednjim dolinama ispred Đerdapske klisure. Smješten je na strateškom raskršću puteva koji su vodili od zapada prema istoku i od sjevera prema jugu. Dunav, koji se danas nalazi na oko 3,5 km udaljenosti, u antici je bio u neposrednoj blizini grada.

Prvo mjesto razgledavanja je Domus Scientiarium Viminacium / Naučno istraživački i turistički centar

Nakon Domusa krećemo prema Amfiteatru. Nas dvoje se vozimo bez jakni i kaciga jer je nesnošljiva vrućina a i na području smo vojnog logora pa ne bi trebalo biti nekih većih problema.

Viminacijumski amfiteatar nalazi se u sjeveroistočnom dijelu grada i udaljen je oko 50 m od legijskog logora. 

Prvobitni amfiteatar, izgrađen početkom 2. st, bio je od drveta. Tijekom  2. st. izgrađen je novi u kombinaciji kamen i drvo. U svojim dimenzijama 84 x 74 metra predstavlja tipični provincijski amfiteatara koji je građen uz vojna utvrđenja.

U neposrednoj blizini amfiteatra nalaze se terme. Terme (thermae) predstavljaju tipično rimske gradjevine. Arheološkim iskopavanjima nađeno je ukupno 5 konhi od kojih su 4 u funkciji tepidarijuma (bazeni sa toplom vodom) dok je peta konha predstavljala frigidarijum (bazen sa hladnom vodom).

Nakon termi vraćamo se prema Mauzoleju i grobnicama. Mauzolej je kvadratne osnove dimenzija 20 x 20 metara. Zidan je od kamenih blokova i pravokutnika i ukrašen stupovima. U središnjem dijelu mauzoleja nalazi se centralna građevina dimenzija 5 x 5 metara koja je zidana od zelenog škriljca.

U centralnom dijelu ovog objekta nalazi se grobnica. Pokojnik je spaljen na licu mjesta i tu je izrađena posebna drvena konstrukcija na kojoj je bilo tijelo pokojnika.

Kroz podzemne hodnike dolazi se do kripti, ali s obzirom da nema svjetlosti vrlo teško je bilo fotografirati taj dio.

Što se može vidjeti Viminaciumu:

  • Mauzolej i nekropole
  • Rimski logor tzv. Porta Praetoria – sjeverna kapija
  • Domus Scientiarum
  • Maketa grada i legijskog logora
  • Rimske terme
  • Amfiteatear
  • Mamut park
  • Limes Park – Viminacium Adventure
  • Rimski akvadukt

Viminacium je stvarno prekrasan i ukoliko ste na ovom dijelu obavezno ga posjetite.

Vozimo se prema Đerdapskoj klisuri na čijem ulazu se nalazi Tvrđava Golubac. Na tom dijelu Dunav najširi, 6 km pa čak podsjeća na more.

  • TVRĐAVA GOLUBAC

Radno vrijeme: 10.00 –19 .00  sati

Ulaznica (zelena zona): 600 dinara , cca. 37 kn

Uređene su pješačke staze, te šetalište uz Dunav, travnate površine, parking i mala marina.  Pristupne staze su podijeljene u četiri zone.  Prvi put se spominje u 14. vijeku. Zahvaljujući svom položaju utvrda  je zaštićena sa tri strane: sa sjeverne strane ga štiti Dunav, s južne i istočne strane visoke litice Ridana, pa je prilaz jedino sa zapadne strane s koje je bila osigurana vodenim rovom.

Njegovi ostatci predstavljaju ulaz u Đerdapsku klisuru.

Dalje nas Đerdapska klisura vodi do Lepenskog vira . Da bi došli do njega morate skrenuti s ceste, pakirati se i zaputiti se stazicom laganog hoda cca. 20-tak minuta. Isplati li se ? Ma kako ne pa svi smo “Ribolikog” gledali u knjigama pa kako sad kad smo tu ne saznati od kuda je došao.

Dolazimo do “Krova” odnosno natkrivene dvorane u kojoj su izloženi eksponati.

Radno vrijeme: 9.00 –20 .00  sat

Ulaznica 400 dinara , cca. 25 kn

Prije obilaska odlazimo u amfiteatar u kojoj gledamo dokumentarac.

Lepenski Vir je jedno od najvećih i najznačajnijih prethistorijskih arheoloških nalazišta kamenog doba, smješteno na desnoj obali Dunava u klisuri Gospođin vir.

Od kuća Lepenskog vira sačuvani su jedino podovi, pa se može samo pretpostavljati kako je izgledao njihov nadzemni dio, a najrasprostranjenije mišljenje je da su krovovi bili građeni u vidu šatoraste drvene konstrukcije sa pokrivačem od slame, trave, mahovine ili životinjske kože.

Ispod ogromne čelične konstrukcije izložen je čitav grad iskopan iz dunavskog pijeska, u uslovima održavanja stalne temperature i vlažnosti zraka.

Istom stazom, puna oprema vraćamo se prema motoru… iscrpljeni, gladni, lagano mogu reći i smrdljivi…. eto tješi me jedino činjenica da su svi moto putnici u istom položaju kao mi… nekako je nespojiva pojava da si od 8.00 sati ujutro na motoru, obilaziš razna područja na +32 stupnja i još si fino mirišljav i uredan… eto nakon tri godine putovanja motorom ovo je prva godina da me ne smeta poneka packa na hlačama, jakna s crnim crtama na pregibima i čizme na nogama. Definitivno sam napredovala 🙂

Zaustavljamo se u Donjem Milanovcu, restoran Poreč kako bi nešto pojeli. Iako nisam ljubitelj ribe ja se odlučujem za smuđa, a moj dragi za klasični tanjur miješanog mesa. Mislim da bi nam u ovoj fazi sve bilo fino i mljac, ja sam pojela svojeg smuđa i nije bio tako strašnog okusa kako sam očekivala.

Nakon jela krećemo prema Kladovu kroz Đerdapsku klisuru. Pogled na Dunav ostavlja nas bez riječi, dolazimo do mjestu gdje je Dunav najuži cca. 140 metara i najdublji čak 90 metara.

Još malo pa će noć, ali ne odustajemo moramo još vidjeti ostatke Trajanovog mosta. Nizvodno od nаsеlја Kostol, na desnoj obali Dunava nalaze se ostaci 1900 godina starih, monumentalnih stupova Trajanovog mosta.

Trajanov most je bio izgrađen od kameni sa 20 stupova u vodi nevjerojatne visine od 150 rimskih stopa, bez temelјa (oko 45 m), s udaljenosti izmеđu stupоvа od 170 rimskih stopa (oko 51 m).

Plan za danas ispunjen vozimo prema Negotinu gdje smo smješteni predivnom apartmanu Vila DeLux https://booking.com/s/63_5/tomica59

Umorni i iscrpljeni analiziramo plan za treći dan i zaključujemo kako nam je putovanje u Srbiju odličan izbor.

Motopustolovine 🏍 🏍 🏍

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)