Najčudnije groblje na svijetu – Sedlec Ossuary, Kutná Hora

Kako je i nas napala ta stranjska bolest  “Wanderlust“ jedina učinkovita terapija je bila otputovati.

Motor je uvijek spreman, a nas dvoje još više.

Kocka je pala na Češku.

Ukoliko ste pomislili evo sad će pisati o Pragu, varate se nismo ni vidjeli Prag.

Nije me odveo na romantični zalazak sunca na Karlovom mostu,  nisam vidjela vrtove ruža na brdu Petrov, ali me je odveo u Srebrni grad.

Taj gradić Kutná Hora i njegovo predgrađe Sedlec u davnom 14 st. bio je  drugi po bogatstvu u  Češkoj Kraljevini zahvaljujući rudniku srebra, te  s pravom može ponijeti epitet srebrni.

To bogatstvo se danas može prepoznati kroz očuvanu strukturu središta grada i raznolike arhitektonske spomenike.

Njegovu vrijednost je prepoznao i UNESCO jer se središte grada i nekoliko gotičkih i baroknih građevina je  od 1995. godine na popisu zaštićene Svjetske kulturne baštine.

Svi ljubitelji gotike i baroka obavezno ga moraju uvrstiti na popis mjesta za posjeti.

Umorni i prašnjavi od puta i vrućine smještamo se u pansion.  Slijedi tuširanje, večera i odmor.

S obzirom na stanje tijela i uma jedva smo se spustili u restoran i naručili večeru.  Za predjelo smo jeli njihov gulaš u kruhu, glavno jelo MM biftek sa šlagom, ja patku, pila se piva i kava i sve to za 120,00 kn.

Račun nas je toliko šokirao da je MM pitao konobara da li je sve računao? Uglavnom potpuno smo zaboravili da se kod njih jeftino jede.

Drugo jutro ranom zorom nakon brzinskog doručka krećemo u obilazak.

Papiri s natuknicama spremni, krune spremne i krećemo prvo u Sedlec.

Sedlec Ossuary je definitivno najzanimljivije groblje na svijetu.

   

Ulaznica u Kosturnicu je 90 CZK, radno vrijeme od 08.00 do 18.00 sati. Moram istaknuti kako ugodno iznenađena kad su nam uz ulaznice dali na hrvatskom jeziku napisane zanimljivosti vezane za Kosturnicu.

Sedlec Chapel – kapelica, koja se nalazi ispod groblja Crkve Svih Svetih.

Približno 70.000 ljudskih kostiju tvore dekoraciju i interijer kapelice.

Priča započinje 1278. godine, kada je opata Cistercitskog manastira u Sedleku, kralj Otakar II poslao u Palestinu, odakle je ovaj na povratku donio vrč pun svete zemlje sa Golgote, mjesta gdje je razapet Isus.
Opat je ovu svetu zemlju razbacao po samostanskom groblju, što se uskoro pročulo i ubrzo je opatija postala traženo mjesto posljednjeg počivališta za mnoge. Nakon epidemija kuge u 14. stoljeću i Hussitskih ratova u 15. stoljeću u kojem je uporaba pištolja dodatno devastirala ljudsku zajednicu, na groblju je sahranjeno tisuće ljudi i groblje je moralo biti prošireno.
Oko 1400. nasred groblja je sagrađena gotička crkva sa gornjom razinom i kapelom ispod nje koja je trebala služiti kao kosturnica za kosti iskopane prilikom gradnje crkve i da bi se napravilo mjesta za nove sahrane. Prema lokalnoj legendi jeziv zadatak dobio je polu slijepi redovnik.
U ranom 18. stoljeću sagrađen je novi ulaz i obnovljena je gornja kapela.

1870. godine, lokalni umjetnik, stolar i drvosječa František Rint, zaposlen od strane obitelji Schwarzenberg dobio je zadatak da gomilu kostiju dovede u red.

Izradio je  zamršene skulpture od kosti, uključujući četiri lustera, oltarne komade, veliki kalež i ukrasne limenke ukrašene desecima navojnih lubanja.

U čast obitelji Schwarzenberg na jednom zidu rekonstruirao je njihov obiteljski grb, sa svakim detaljem pa čak je napravio i  vranu koja je iskopala oči na odrezanoj glavi turskog vojnika.

By 00988799876n – Own work, using elements by Sodacan, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31241891

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeziva umjetnička djela su rezultati njegovih divovskih napora. Možda najneobičniji primjer Františekovog ručnog rada je masivan luster koja sadrži sve kosti iz ljudskog tijela.

Nalazi se  neposredno iznad centra kapelice, taj sablasni luster sadrži stotine pojedinačnih kostiju, te barem jednom uključuju svaku kost ljudskog tijela. Sastoji se od sedam krakova koji su izrađeni od kralježaka, koji završavaju u luku na vrhu kojeg je lubanja. Konstrukcija podsjeća na proročanstvo iz Knjige Otkrivenja , sedam glava zvijeri.

Kao i svako umjetničko djelo Rint je ostavio svoj potpis: “1870 F. Rint”, iz “Česká Skalice”

Toliko o  Sedlec Ossuary… s Kutnom Horom nisam gotova pa nastavak uskoro 👋

Pozdravljaju Vas Motopustolovine 🏍️

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)