Neka se na vašoj listi izleta nađu Rastoke i Baračeva špilja

Svega stotinjak kilometara od Zagreba smjestile su se Rastoke.  Iako smo u njima bili nebrojeno puta  opet smo ih odabrali za jednodnevni izlet, jer je za njih dovoljno prijepodne.

Nakon Rastoka put nas vodi u Baračeve špilje.

I ovaj put smo se vozili lokalnim cestama, popili kavu u restoranu Karan koji je bajker friendly pa uz odličnu kavu dobijete i 10% popusta na račun…. kratki odmor i krećemo dalje..

Cesta do Rastoka je odlična pa je i sama vožnja potpuni užitak.

Dolazimo u Rastoke, malo vodeničarsko selo popularno zvane „Plitvice u malom“. Svoj nadimak duguju  prelijevanju rijeke Slunjčice u rijeku Koranu pri čemu se stvaraju male slapove i kaskade.

Na spoju te dvije rijeke nalazi se sedrena stijena široka 500 metara.  Na visini 10 do 20 metara formira se dvadeset tri slapa koji se spuštaju u Koranu. Najpoznatiji slapovi su Buk, Hrvoje i Vilina kosa.

Kako rijeka Slunjčica teče pod zemljom 20-ak kilometara prije rastoka njezina temperatura je niža od temperature rijeke Korane pa se  na tom dijelu stvara magla. Najviša temperatura Slunjčice je 16 °C, Korane 28°C.

Cijena ulaznice za Rastoke je odrasli 30,00 kn, djeca 7-18 godina, studenti i umirovljenici 20,00 kn, djeca mlađa od 7 godina , invalidi besplatno.

cof

Nakon uživanja u divnoj prirodi nastavak puta slijedio je prema Baraćevoj špilji.

Imali smo sreću da smo bili dio male skupine turista i mogli smo uživati u ljepoti stalaktita, stalagmita i stalagnata. Baraćeva špilja je zaštićeni geomorfološki spomenik prirode, prvi pute se spominje 1892. godine. Nalazi se u šumi. Sam obilazak špilje traje oko 50 minuta. Formacije u špilji su stvarno zanimljive, na nekim mjestima morate pripaziti radi visine.

Radno vrijeme i cijene možete provjeriti linku https://baraceve-spilje.hr/radno-vrijeme-i-cijena/

U špilji je obavezno nošenje kacige koju dobijete prilikom ulaska.

Ne zaboravite da je u špilji  temperatura 9 °C pa  ponesite jaknu i naravno dobru i stabilnu obuću.

Kako je duša bila nahranjena svim ljepotama prirode bilo je neophodno nahraniti i tijelo, te se ponovno vraćamo u Rastoke u konobu Petro koja je za svaku preporuku…. od autentičnog uređenja svakog detalja konobe do fine klopice.

Povratak u Zagreb … cilj ispunjen… spremni za novi radni tjedan .

Hvala što nas pratite 🙏✍️ ,

Do slijedećeg puta pozdravljaju Vas Marijana & Tomica, Motopustolovine🏍

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)