Rudnik soli Wieliczka, Krakow

Da li ste čitali knjigu Put u središte zemlje, J. Vernea ?  Ukoliko niste nema veze … nekako sam se te knjige sjetila spuštajući se uskim klaustrofobičnim drvenim stepenicama koje su nas vodile do našeg spuštanja na 135 metara ispod zemlje u fascinantni Rudnik soli Wieliczka.

Rudnik soli Wieliczka, nalazi se udaljen svega 10 km od Krakowa.  U njemu se sol ekspolatirala od 13 st. pa sve do 2007. godine.

Ovaj veličanstveni rudnik se od 1978. godine nalazi na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine u Europi.

U rudniku soli postoji nekoliko različitih tura, mi smo uzeli turističku rutu , osim nje postoji i rudarska  ruta. Svaka ruta je s vodičem, a osim poljskog možete birati rutu na engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, ruskom i španjolskom jeziku.

Ture na engleskom su bile svakih 30 minuta, s tim da morate paziti da su kod njih posebni redovi za poljake a posebni za turiste.

Cijena ulaznice ovisi o dobu godine, mi smo bili u 7. mjesecu i ulaznica je bila 94 PLN (160,00 kn).

Ukoliko želite fotografirati u rudniku potrebno je kupiti dozvolu za fotografiranje koja je dodatno 10 PLN (17,00 kn). Mi smo imali naljepnicu samo na fotiću, ja sam fotkala mobitelom nitko mi ništa nije pitao.

Početak obilaska rudnika soli počinje spuštanjem drvenim stepenicama, iskreno nemam pojma koliko ih je bilo pronašla sam podatak 380. Ne brinite natrag se vraćate liftom.

stepenište
pogled s vrha.. možda dočara koliko duboko idu stepenice 😱

Unutar rudnika je devet nivoa, za turiste su otvorena tri, prvi na 64 metara dubine i završni treći na 137 metara dubine. Ukupna dužina hodnika je  300 km, a u turističkoj ruti se pređe 2 kilometra, znači niti 1 % ukupne dužine tunela.

U rudniku je temperatura između 14 i 16 °C, pa ponesite topliju odjeću i udobnu obuću. S obzirom da smo mi u moto odjeći i obući bilo nam je skroz ugodno, čak sam hodala bez jakne.

Sve unutar rudnika je od soli, osim drvenih potpora. Tko ne vjeruje može i liznuti zidove 👅 , mi nismo.

Neka Vas ne iznenadi da zidovi nisu kristalno bijeli, oni su sivi jer je kamena sol sive boje.

Na 500. obljetnicu rođenja poznatog astronoma, ova solna rezbarija ‘Copernicus’ kipara Władysława Hapeka dodana je u komoru.

Komora Janowice, izgrađena prije 1642. godine na prvoj razini (-64 m) rudnika soli u Wieliczki .

Legenda: Prema poljskoj legendi za otkriće rudnika u 13. stoljeću zaslužna je kraljica Kinga, kćer hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV i žena poljskog kralja Boleslawa Skromnog. Kraljica je svoj zaručnički prsten bacila u mađarski rudnik soli nakon čega ga je rudar pronašao u Wieliczki. Danas u rudniku u odaji Janowice možete pogledati skulpure od soli koje predstavljaju rudara koji u grumenu soli vraća prsten kraljici Kingi. Sveta Kinga je postala zaštitnica rudara u rudniku soli.

Najveća podzemna crkva na svijetu

Iz uskog tunela dolazite do stepeništa kojim se spuštate u ogroman prostor, crkvu s visećim lusterima od soli, pločicama i slanim oltarom.
Na 101 metar dubine nalazi se spektakularna Crkva sv. Kinge, isklesana iz kamene soli.

U komori Erazma Baracza nalazi se predivno podzemno jezero
savršena šetnja pogodna za dišne organe

Nakon dva sata završilo je naše „Putovanje u središte zemlje“ dobili smo upute za izlazak iz rudnika. Na površinu Vas vraća lift koji je dosta skučen jer u njega po turi ide 8 ljudi. Pozitivno je što vožnja traje kratko.

iiii vani smo 🙂

Ukoliko imate vremena u neposrednoj blizini je TEZNIA SOLANKOWA WIELICZKA.

Toranj višeslojna strukture, čija je baza izrađena od ariša jer je to jedino drvo koje ne trune u slanoj vodi, sve je obloženo grančicama divlje trešnje.

U cijelom procesa mora se dobiti koncentracija najmanje 16% NaCl u vodi. Takva otopiva je gusta dok teče niz grane trešnje, kad pogodi svaku grančicu razbija se i na taj način djelomično isparava i dobiva se aerosol.

Otopina dolazi iz rudnika soli iz 6 i 7 razine. Odlična inhalacijska terapija!

Do slijedećeg javljanja veliki pozdrav od Motopustolovina!

Oosnovne informacije:

https://www.wieliczka-saltmine.com/

Radno vrijeme:

Ljetno 1.4. – 31.10 7:30 do 19:30

Zimsko 2-11. – 31.3.  8:00 do 17:00

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)