Smiljan, malo selo velikog Nikole Tesle

Mislim da nema većeg uzbuđenja koje može prolaziti kroz srce čovjeka od onog kada izumitelj vidi neku kreaciju uma kako se razvija ka uspjehu…”

Na padinama brežuljka Bogdanić, uz potok Vaganac, u ličkom selu Smiljanu nalazi se rodna kuća Nikole Tesle.

Genijalac, čudak, koji se nije rukovao s ljudima, bojao se zaraze, ali istovremeno taj čovjek iz malog ličkog sela  bio je prijatelj s Markom Twainom, Albertom Einsteinom, Wilhemom Conradom  Röntgenom i drugima.

Spomenik je rad akademskog kipara Mile Blaževića. Izrađen od srebrno- bijelog duralumija. Simbolizira Teslinu ulogu u svijetu novih tehnologija.

Taj Blaževićev Tesla je savršen prikaz Tesle kakav je bio. Odvojen od okoline, a totalno koncentiran na dvije polukugle.

Memorijalni centar sastoji se od pet građevina.

Prva u nizu ispod groblja je Parohijska crkva sv. Petra i Pavla u kojoj je Teslin otac Milutin vršio parohijsku službu, 1852.-1863. Crkva je sagrađena 1765. godine, od tad je obnavljana nekoliko puta, pa se i trenutno obnavlja unutrašnjost.

Nakon crkve je Teslina rodna kuća koja je odlično uređena. U prizemlju je vremenska crta koji prati Teslin put od Smiljana do Amerike, odnosno od 1850. godine kad su Teslini došli u Smiljan pa do njegove smrti 1943. godine. Na taj način kronološki se prate povijesna događanja u svijetu i Hrvatskoj.

Dok proučavate Teslin životni put prati Vas zvuk crkvenog pjevanja pravoslavnog obreda, zvukovi potoka, cvrkut ptica, vriska djece, šum drveća, zvukovi Teslinih izuma. Dizajn zvuka je djelo Vjerana Šalamona.  

Nakon prizemlja drvenim stubištem penjete se u potkrovlje.

Potkrovlje je savršeno zamišljeno i napravljeno. Otkriva Teslin svijet inventivnosti u istraživačkom radu. 

Tesla & Tomica

U potkrovlju se nalaze njegovi najvažniji izumi koji su promijenili svijet- četiri replike: Teslin transformator, elektromotor, Teslina turbina, “Kolumbovo jaje“.

Tlocrt Manhattana uz prikaz razdiobe istosmjerne i izmjenične struje.
Teslin transformator
Teslino magnetno polje – “Kolumbovo jaje”
On i Kolumbo su to jedini uspjeli 🙂

Zašto Kolumbovo jaje?

Christopher Columbus, poznati moreplovac čija je dostignuće omalovažavano i osporavano tvrdnjama kako nije ništa „posebno“ otkrio. 

Tako je i Kolumbovo jaje anegdota iz njegovog života koju prvi put spominje  talijanski povjesničar i putnik Girolamo Benzoni u „Povijesti Novog svijeta” (History of the New World), objavljenoj 1565. godine.   Ista priča se spominje u petnaest godina staroj priči, pa sve navodi na sumnju da je Benzoni priču pripisao Kolumbu.

Za vrijeme jednog objeda sa španjolskim plemićima, jedan od njih je rekao:

Gospodine Kolumbo, čak i da vaša visost nije otkrila Indiju (odnosno Ameriku), sigurno bi se našla neka druga osoba koja bi to učinila.“

Na tu tvrdnju Kolumbo ništa nije odgovorio, već je zatražio jedno jaje.

Postavio je jaje na stol i rekao:

„Gospodo, kladim se kako nitko od vas nije sposoban učiniti, da ovo jaje stoji vertikalno, bez ikakvog dodatnog pomagala, onako kako  ja to mogu napravitii.“

Svi su pokušali, ali bezuspješno. Kada je jaje napokon vraćeno Kolumbu, on ga je jednostavno zabio o stol i ono je ostalo onako kako je zamislio vertikalno. Nakon toga, mnogi su mogli učiniti to isto.

 Ipak, svi nazočni su ostali zapanjeni, te su shvatili poruku: Nakon što je nešto učinjeno, svatko to može i ponoviti.

Do danas nitko nije postavio jaje vertikalno osim našeg ličanina, znanstvenika Nikole Tesla. Istina, Tesla je postavio metalno jaje u obrnutom magnetnom polju, ali stoji vertikalno.

S guštom sam nekoliko puta stisnula prekidač.

Shema Teslinog elektromotora uklopljena u kockice na podu
>
Ispred ulaza u Teslinu rodnu kuću nalazi se kameno obilježje na kojem su uklesani gradovi u kojima je boravio za vrijeme života. Na svakom smjerokazu je grad i udaljenost od njegove rodne kuće.
Gospodarski objekt u koji se ne može ući, pa ne znamo kako je unutra. Prema podacima unutra su tri prostorije: kolnica, staja i ovčara.
Kamena skulptura rad arhitekta Zdenka Kolacija

U slijedećem objektu je replika Tesline ispitne stanice iz Colorado Springsa u kojem je  boravio od 1899. do 1900.

U njoj je  radio brojne eksperimente s visokofrekventnim strujama, bežičnim prijenosom energije, te proučavao munje. Istraživao je prijenos informacija i energije na daljinu bez vodiča. Tijekom tamošnjeg boravka, uspio je prenijeti signale do New Yorka te upalio 200 sijalica udaljenih 40 milja.

Imala sam čast držati jednu neonku i svijetliti u mraku, moja malenkost je desno. Mogu reći da sam nakratko bila u Star Wars-u.

Prezentacija u ispitnoj stanici za pojedinačne posjete održava se u : 10h, 12h i 14h. (zimski period) i u 10h, 12,h, 14h, 16h, 18h i 19h (ljetni period) .

Još malo fotografija…

Vodili smo utku s vremenom pa nismo išli na prezentaciju. Moje skromno mišljenje da bi u centar trebalo ugraditi još malo doživljaja… primjerice spektakl svjetla i munja jer to je Tesla – izumitelj, znanstvenik, umjetnik – performer.

Kako drugačije završiti naš tekst o posjeti Memorijanom centru nego stihovima Gvido Tartalja, dijelovi iz pjesme Tesla :

Vatra oko njega . I u njemu vatra.
Kidaju se munje – sjajne, zlatne grane,
a on, stamen kamen, stoji i posmatra,
On u lice gleda naslućene dane.


I kut rodne zemlje dio je tog svijeta
Kome um i volja novi oblik daju:
u trenutnom bljesku munja i raketa
svome sinu bljesne u svjetlu i sjaju


I uvijek u misli iskrsava Lika,
ona iz djetinjstva: bolna, gladna, naga
Zaigra pred okom šaren vez od slika
i u svakoj Lika ko voljena draga.

Gvido Tartalja, dijelovi iz pjesme Tesla

Ulaznica:

Odrasli – 50,00 kn 

Djeca iznad 7 g., učenici, studenti i umirovljenici – 20,00 kn (pojedinačno)

Obiteljska ulaznica – 80,00 kn*

Ljetno radno vrijeme, 1.4.-31.10.
ponedjeljak  – ZATVORENO
utorak – subota  08:00 – 20:00 , ulaz do 19:00
nedjelja   10:00 – 17:00, ulaz do 16:00

Zimsko radno vrijeme, 1.11.-31.3.
ponedjeljak  – ZATVORENO
utorak – subota  08:00 – 15:00 , ulaz do 14:00
nedjelja   10:00 – 15:00, ulaz do 14:00

Motopustolovine, by Marijana & Tomica 👋🏍

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)