U utrobi Plješevice, sakrila se Željava!

Duže vrijeme spremamo se posjetiti  Željavu.

I konačno je došao i taj dan. Nismo se nešto posebno pripremali, jer uopće nismo imali u planu nekuda ići.

Oblačenje i krećemo… vidi čuda ja nemam nekoliko papira sa zabilješkama … ali idemo.

Kako bi skratili vrijeme vožnje do Karlovca biramo autoput. Brzinski ga prolazimo i vožnju nastavljamo lokalnom cestom prema Plitvicama…

Na nekim dijelovima još uvijek su vidljivi tragovi Domovinskog rata, ali malo po malo i to područje lijepe naše dobiva nekakav smisao s obnovljenim kućama, cestama, školama.

Prolazimo Karlovac, Tušilović, Veljun, Rastoke,  Slunj, Oštarske Stanove, Rakovicu, Gabrovac , Ličko Petrovo Selo , Novo Selo Koreničko  iz kojeg dolazimo do Željave.

Najpopularnija tabla na ovom našem putovanju 🙂

Prvo dolazimo do zrakoplova  Douglas C-47 Dakota  iz Drugog svjetskog rata.  Kako se priroda tek budi trava nije uspjela u potpunosti zatvoriti prilaz do zrakoplova.

Nismo mogli odoljeti ne popeti se na zrakoplov. Dok je moj alfa mužjak ušao u samu unutrašnjost ja sam se zadržala na krilu i to mi je bilo dovoljno.

Moj pilot 🙂

Iz zapuštenog okoliša pred nas dolazi stariji mještanin koji je u šetnji sa psom. Bez obzira na table minirano njih dvojica se šeću kroz šumu i polje.

Nakon ugodnog čavrljanja nastavljamo svoj put prema Zračnoj bazi Željava.

Cesta kojom se vozimo je čak i bolja od dosta cesta u naseljenijim područjima.  Uz  cestu nas i dalje prate oznake minirano.

Na samoj pisti dolazimo do policijske patrole koja nas usmjerava  na tunel  1 i tunel 2 . S obzirom da je  cijeli kompleks na samoj granici BiH i Hrvatske postoji opasnost od nelegalnog prelaska na što nas je upozorio i mještanin.

Ulazi u tunele su vrlo blizu jedan drugom.

Prije stavljanja fotografija moram se malo baviti i poviješću, naravno za one koji ne znaju 🧐

Povijest

Željava je bila jugoslavenska tajna  podzemna vojna ustanova.  Službeni kodni  naziv je Klek 505. Bio je to jedan od najvećih podzemnih vojnih zračnih luka u Europi. Osnovna svrha baze bila je uspostaviti dugoročni radarski sustav ranog upozoravanja i osigurati strategijski obrambeni centar za obranu Jugoslavije.

Sagrađena je u vremenu od 1954. do 1968. godine.  Izgrađena je na graničnom prostoru između Hrvatske i Bosne i Hercegovine na visoravni koja je  s JZ omeđena planinom Plješivicom , 1620 m, a s ostalih strana krškim poljima.  Aerodrom je smješten u podnožju planine, na istočnoj padini prema Bihaću. Na samom vrhu planine stavljen je radar koji je svojim dometom pokrivao pola Balkana.

Konstrukcija aerodroma držana je u potpunoj tajnosti. Trošak gradnje Željave kreće se oko 8,5 milijardi dolara pa je i jedan od najskupljih vojnih projekata u Europi.

Ima  četiri izlaza, tri su na teritoriju RH, jedan na BiH.  Baza Željave izgrađena je na način da može izdržati izravni udar nuklearne rakete snagom bombe Nagasaki (20-kt.)

U bazi je boravilo oko 1000 vojnika.  U podzemnom dijelu nalazile su se tri galerije na koje se moglo smjestiti 58 aviona. Njihova dužina je bila 350, 400 i 500 metara, širina 20 metara i visine 8 metara.

 Sva četiri ulaza imala su protuatomske komore i armirana betonska vrata.  Vrata su imala ulazni profil MIG-21, obrnuti T.  Podzemni tuneli su ukupne dužine 3,5 km i u njima su bile učionice, kuhinja, liječnik, radionice za popravak, razna skladišta, klima, komore, spremnici goriva…

Vanjski dio zgrade – zračna luka, sastojao se od pet pista (dvije uzlazno-silazne i tri uzlazne piste).

S Bihaćkog aerodroma polijetali su avioni koji su raketirali Banske dvore i televizijski toranj na Sljemenu.

Mig-21 koji je zadnji poleti sa Željave  srušen je kraj Karlovca i nalazi se u Turnju.

Tunel 1.

Ulaz u tunel 1. djelomično je zatrpan

Odlazimo do Tunela 2.

Tunel 2.

Repni dio ulaza bila su zatvorena vratima koja su djelomično srušena. Ulazimo unutra.

Opremljeni svjetiljkama krenuli smo u istraživanje tunela, no na našu žalost niti s njima nismo mogli ništa vidjeti pa smo odustali.

Fotografirano dok je motor osvjetljavao taj di
Dio je zatovoren…

S obzirom da nam policija nije dopustila posjetu tunelu 3. odlučujemo se provozati pistom.

Željava pista
Nemamo pojma koja je koja pista i koja ulazi u čiji teritorij, ali vozimo se…
I dalje smo na pisti…

Mazdina reklama snimana u Željavi https://www.youtube.com/watch?v=nn9ZG3yS0RE

Napuštamo Željavu i vozimo prema starom Drežnik gradu.

Utvrda starog Drežnik grada smještena je na rubu Drežnik grada u općini Rakovica.

Spominje se još 1185. godine njegovi gospodari su bili knzovi Nelipići, Gisingovi, Babonići, Subići, a od 1323. godine Frankopani. U njihovom vlasništvu ostaje do polovice 16. st.

Za vrijeme turskih osvajanja Drežnik grad bio je važno obrambeno uporište. Nakon 1791. g. pripada Habsburgovcima  čiji car Erar 1866. g.  prodaje utvrdu trgovcu koji ruši utvrdu i prodaje materijal za građu. Utvrda  je trenutno u obnovi, s kule se pruža  predivan pogled prema Korani.

Ukoliko ste već na ovom dijelu posjetite Baračeve špilje i Rastoke … tekst i fotografije na linku ➡️🧐💚 http://motopustolovine.com/?p=2358

Na povratku smo popili kavu u Rastokama, te nastavili put prema Zagrebu.

Ukupno smo prošli 324 km.

Naša ruta

Video Željava 2019.

Do slijedećeg puta pozdravljaju Vas Marijana & Tomica, Motopustolovine

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)